Gyilkos hajsza – három rész után

2013. június 23. - wolfclaw

"S szólt a Holló: Sohamár!"

 Sok sorozatgyilkosos filmet és sorozatot láttam már, így amikor megtudtam, hogy az RTL műsorra tűzi a The Followingot úgy voltam vele, kap esélyt, de sok reményt nem fűztem hozzá. Aztán adtam egy második, meg egy harmadik esélyt és nem bántam meg.

following_girl640_s640x427.jpg

 Nem szokványos már maga a sztori sem, hiszen ez egy több éves "barátság" története, ahol az egyik fél egy FBI-ügynök, a másik egy irodalom professzor. Így nem annyira érdekes, de ha hozzáteszem, hogy az ügynök leszerelt, az egyetemi tanárból pedig sorozatgyilkos lett, akinek ráadásul még rajongói is vannak. Talán pont ez fogott meg benne, hiszen itt minden gyilkosság egy nagy egész része, ami nem más, mint a bosszú. Ugyanis Joe Carroll, a zseniálisan őrült sorozatgyilkos kicsit rosz néven vette, amiért az őt elkapó Ryan Hardy FBI-os rámozdult az asszonyára miután elváltak.

 A legfantasztikusabb az, ahogy Carroll a kvázi szektáját használja saját céljaira. Nem is tudom megmondani, milyen típusú sorozat a Gyilkos hajsza. A Wikipedia azt mondja dráma, thiller, pszichológiai thiller, de szerintem egy bonyolult kombinációja ezeknek, amire rátesz egy lapáttal az igazi csemege, amitől igazán nyomasztó lett a hangulata. Ez pedig nem más, mint Edgar Allan Poe munkássága. A költő művei amúgy sem a stand-up comedy műfajának a hangulatát idézik, de azáltal, hogy ezek inspiráljanak szadista sorozatgyilkosokat még borzasztóbbá válnak.

poe_following.jpg

 Kevin Bacon, mint a leszázalékolt ügynök teljesen helyén van még úgy is, hogy szerintem egy szívbeteg FBI-os annyira hasznos mintha a rendőrség egy vakot kérne fel íráselemzőnek. James Purefoy ránézésre nem az a tipikus nárcisztikus sorozatgyilkos, de tény hogy senki nem tetováltatja a homlokára az ilyen irányú vágyait. Ami viszont még meglepőbb, hogy a magyar hangja Kerekes József lett. Elfogadom, hogy nem szabad beskatulyázni senkit és Jim Carreynek is volt egy szokatlan szerepe a 23-s szám című filmben (amiben természetesen Pubi - ami Kerekes beceneve- volt a hangja) de elsőre akkor is furcsa kombináció volt.

 Sokan szidják ezt a sorozatot, én legfeljebb a magyar cím kitalálóját. Nekem igazából csak az a bajom, hogy túl sokszor kell visszaemlékezéseket betolni a cselekménybe ahhoz, hogy értelmet nyerjenek a most történő dolgok. Ezek az állandó időugrálások kicsit idegesítőek ugyan, de elfogadhatóak. Akinek a Gyilkos elmék már kevés, annak a Gyilkos hajsza ideális alternatíva lehet.

"S fenn a csöndes szobron ülve a Holló egyedül e szót
tagolta mintha lelke ebbe lenne öntve már.
Nem nyílt más igére ajka, nem rebbent a toll se rajta,
S én szólék, halkan sóhajtva: "Majd csak elmegy, messziszáll.
Mint remények, mint barátok...holnap ez is messziszáll.
"S szólt a Holló: Soha már!"

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása